Vanliga frågor

Svar på vanliga frågor relatade till massage och massageutbildningar

Varför går man till en massör?

De vanligaste symptom som behandlas vid massage är: smärta, stelhet, muskelsvaghet och instabilitet. Det är även vanligt att besöka en massör för att man tycker att behandlingen är skön och ger en avslappnande effekt.

När bör man undvika att få massage?

Även om massage är någor man kan få nästan när som helst så finns det situationer där det bör undvikas. Några sådana situationer är vid akuta skador som till exempel ryggskott, vid inflammationer och vid blodproppar.

Vad är skillnaden på en massör och massageterapeut?

En massör är i allmänhet utbildad till att arbeta med massage i avslappnande och friskvårdande syfte. Massageterapeuten har i regel en längre utbildning med djupare kunskaper i främst patologi, kinesiologi och funktionell anatomi. Massageterapeut är en vidareutbildning för de som redan är massörer eller motsvarande. En välutbildad massageterapeut har kunskap att göra en grundlig undersökning av hållning, ledrörelser och muskelstatus för att utifrån detta behandla muskulära problem med massage och neuromuskulära tekniker. Behandlingsmetoderna för muskelproblem är alltså delvis likvärdiga med andra manuella terapeuter, såsom sjukgymnaster och naprapater.