Utbildningen

Massageutbildning

Utbildning till massör / massageterapeut varierar i längd. Yrkesutbildning sker ofta vid privata skolor med kursavgifter. Flera bedrivs som kompletterande utbildningar med statlig tillsyn. Massörutbildningar finns även vid folkhögskolor.

De skolor som är medlemmar i Branschrådet Svensk Massage följer Branschrådets utbildningskrav när det gäller längd, innehåll och kvalitet. Som massör kan man bli “av Branschrådet Svensk Massage Certifierad Massör” genom att bli godkänd på nationella teoretiska och praktiska certifieringsprov.

För att bli medlem i det största massörförbundet, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, krävs att man är certifierad av Branschrådet Svensk Massage. Kroppsterapeuternas Yrkesförbund anordnar dessutom certifieringstillfällen för privatpraktiserande massörer några gånger per år.

Kortare kurser

Många av de skolor som håller kortare kurser i massage har som mål att deltagarna ska kunna utföra en enklare avslappningsmassage på hela kroppen. Typen av massage som lärs ut är ofta klassisk svensk massage med teori och praktik. Teoridelen inkluderar ofta grundläggande anatomi och fysiologi, samt försöker svara på frågor som “När är massage bra?”, “När bör man inte massera?” och så vidare. Den praktiska delen brukar beröra grundgrepp, massage för stela kroppsdelar, smärtlindring m.m, allt detta vid en massagebänk.

För dig som funderar på att utbilda dig till professionell massör men först vill känna dig för är dessa kurser utmärkta “prova-på-kurser”. Om det känns rätt kan du efter en sådan kurs gå vidare med en mer omfattande utbildning. De passar även till dig som vill lära dig grunderna i massage för att kunna tillämpa dem vid husbehov.