Olika typer av massage

Massagetyper åt alla

Det finns flera olika typer av massage alla skiljer de sig något åt, men de har en gemensam nämnare. Alla är effektiva sätt att slappna av, stressa ner och få ett ökat välbefinnande. Blodgenomströmningen i muskler, blod– och lymfkärl ökar. Muskler och nervsystemet påverkas på ett positivt sätt och du får lättare en bättre psykisk balans.

Ayurvedisk massage är en populär form av massage

Ayurvedisk massage med oljor

Ayurvedisk yogamassage

Ayurvedisk yogamassage är en kraftfull och unik kroppsbehandling snarare än massagebehandling. Det är en kombination av djupgående strykningar, andning och yogabaserade stretchövningar som öppnar upp och balanserar hela kroppen.
Denna typ av behandling ger god effekt på bland annat enerigflöde, känsloregister, rörlighet och flexibiltet, stress, ångest, spänningar och utmattning.

Baybmassage

Är likt den taktila massagen mer lätt beröring än knådningar och tryck. Lätta varma strykningar som stimulerar barnets blodcirkuulation, andning och matsmältning hjälper barnet att slappna av. Det handlar förstås också mycket om kärlek och närhet utöver de positiva fysiska effekterna.

Bindvävsmassage

En metod som sägs lossa på fastvuxen bindväv. Effekterna av den är ökad blodcirkulation, flexiblare hud och att kroppen släpper på spänningar och värk. Den här behandlingen brukar kunna vara ganska plågsam.

Fibromassage

Den här metoden ska öka blodcirkulationen, lindra smärta av vara avspännande. Det är en mild massagemetod bestående av lätta strykningar och speciella grepp var största användningsområde är att lindra med kroniska smärtor.

Idrottsmassage

Idrottsmassage används i syftet att förbättra en idrottares prestationer. Man ser till att mjuka upp musklerna för att motverka spänningar och träningsverk vilket också gör att man har större chans att undvika skador.

Presselmassage

Är en lite annorlunda metod som utvecklades av Simeon Pressel som i rysk fångenskap under andra världskriget. Massagen utförs varannan gång på benen och varannan gång på ryggen och ska verka balanserande på patienten för att hjälp vid olika sjukdomar och rubbningar.

Shiatsu

Shiatsu härstammar från Japan. En shiatsumassör använder handflatan, tummen och fingrarna för att trycka på olika delar av kroppen för att lösa upp spänningar och öka rörligheten i muskler och leder. Till skillnad från klassisk västerländsk massage ”knådas” inte musklerna i shiatsu, utan behandlas bara genom tryck, gungningar och stretching.  Då symptomen är ett uttryck för avbrott och obalans i kroppens ki-flöde går behandlingen ut på att främja flödet och återställa balansen. Massören ser ”symptomet” i ett sammanhang och behandlar hela kroppen, även den emotionella kroppen.

Svensk klassisk massage

En massage som ökar blodcirkulationen och förbättrar syresättningen i muskulaturen vilket förbättrar ämnesomsättningen i musklerna. Lymfsystemet fungerar bättre och slaggprodukter förs bort. Immunsystemet stärks och påskyndar läkningsprocesser. Det autonoma nervsystemet balanseras.

Självmassage

Självmassage är en metod som helt enkelt går ut på att utföra massage på sig själv utanpå kläderna. Det består av enkla grepp vars syften är att ge avslappning, släppa spänningar i rygg nacka och axlar och även vara stresslindrande.

Taktil massage

Metoden består i princip av mjuka smekningar med syftet att beröra de taktila receptorerna i huden. Denna typ av beröring ska utlösa hormonet oxytocin som är smärtlindrande, minskar halten av stresshormoner, snabbar på läkning och sänker blodtrycket. Därav är metoden vanlig i syfte att lindra smärtor och ge avslappning och välmående.

Thaimassage

Thaimassage är en massageform som involverar stretching och djup massage. Den är känd i Thailand som nuat phaen boran och som bokstavligen betyder ”gammaldags massagestil”. Thaimassage kommer ursprungligen från Indien och baseras på Ayurveda och Yoga. Det sägs att massagestilen fördes över till Thailand av Shivago Komarpaj för över 2500 år sedan.